SATS, CSN, elbolag och andra som gillar tankspridda-fällor

Tankspriddafällor är sånt där man medvetet utnyttjar vår glömska för att tjäna stora pengar. Till exempel datumparkeringar, SATS erbjudanden, CSNs påminnelseavgifter, elbolagens tills vidare-avtal, bolåneränte-trix m m:

Gymkedjan SATS luring
Max, 33, fick 2018 en månad gratis på gymkedjan SATS genom sitt jobb. Egentligen är han ointresserad av den typen av träning. Han spelar squash, badminton och cyklar. Men han tänkte han kunde utnyttja erbjudandet och gå dit med sin syster. När 32 dagar hade passerat på erbjudandet sa han upp det. Nej, du är tyvärr två dagar över tid, fick han veta. Ok, jag får väl betala en månad, tänkte han. Men nej, SATS krävde honom på en hel årsavgift: Cirka 6 000 kr… Det gick inte att ändra. Han hade inte sagt upp erbjudandet i tid.
Se där är ett bra exempel på hur man utnyttjar människors tankspriddhet för att tjäna pengar. Fy skäms SATS!

CSNs guldkalv: påminnelseavgifter
Enligt en rapport 2016 tjänade studiemedelsnämnden året innan 41 procent av sina intäkter enbart på påminnelseavgifter, efter att ha höjt dem från 200 kr till 450 kr.
Konsumentverket har kritiserat CSN för dess dyra påminnelser. De hade varit otillåtna om det gällt privata företag, men CSN är en myndighet, som ju ska styras av regering och revisionsorgan som Statskontoret.
Det är osunt att CSN:s intäktsmodell vilar på påminnelsavgifter, skrev Statskontoret till regeringen. För om låntagarna blir bättre på att betala tillbaka, vad händer då…?
Länge leve glömskan, ropas det glatt på CSN.
I budgetpropositionen för 2013, utgiftsområde 15, sid. 32, står: ”Det är viktigt att studiestödsadministrationen
fungerar väl. Regeringen prövar därför frågan om en ny finansieringsmodell för CSN utifrån Statskontorets
rapport Centrala studiestödsnämnden – finansiering och fortsatta effektiviseringar.
(Statskontoret 2012:8).”
Rättvisa kan komma att skipas! trodde vi då. Och vad hände? Absolut ingenting, utom att CSN ett par år senare höjde avgiften med drygt 120 procent, till 450 kr.

Datumparkeringar, ny P-app
En dag i veckan ska du flytta bilen för att det är städdag (även om gatan inte städas och det inte finns något uppenbart behov). Gatuförvaltningar och parkeringsbolag har tjänat hundratals miljoner kronor på alla gånger som vi glömt att flytta bilen för en städdag som inte inträffat.
Däremot införde Stockholm 2017 en parkeringsapp som påminner dig 15 minuter innan din parkeringstid går ut. Det är fantastiskt. Staden förlorar säkert många miljoner på den appen. Men medborgarna jublar (och förresten hämtar stan in pengar från andra håll, men det är i alla fall rakare än att ha glömska som intäktsmodell).

Elbolagens fiffiga ”tills vidare-avtal”
I samband med avregleringen av elmarknaden införde många elbolag dyra så kallade tills vidare-avtal. Abonnenter hamnade automatiskt i den kategorin och betalade automatiskt överpriser. Om man ville byta avtal kunde man höra av sig.
Det borde blir rusning, eller hur? Vem vill betala extra mycket för sin el?
Men vi är människor: Sådant där glömmer vi lätt, och förresten tror många att tills vidare-avtalet är schysst.
Det är det inte.
Energimarknadsinspektionen uppskattade 2011 att hushåll som inte ansträngt sig för att komma bort från dyra listan betalat in omkring åtta miljarder kronor mer sedan 2008 än om de hade haft till exempel ett rörligt el-avtal.

Automatisk förlängning av avtal
Se upp med sådana avtal. De är vanliga i till exempel i fastighetsbranschen (det är nog där man lärt sig upplägget) men finns nu i många branscher. Om du inte säger upp ett avtal före ett visst datum förlängs det automatiskt, ofta i ett år och då kanske du återigen glömmer att säga upp det. Det finns företag där personalen får direktiv att inte höra av sig till kunder vars kontrakt är på väg att automatiskt förlängas månaderna innan det ska ske. Princip: Väck inte den björn som sover.

Bankräntan
Du gör en bra deal med banken tycker du när det gäller bankräntan. Du får en extra låg ränta. Men när räntorna går ned så ”glömmer” banken att justera ned dina räntor i linje med din rabatt. Om du ringer ”kommer de ihåg” att justera. Detta har satts i system. Troligen just för att vi ofta glömmer att påminna bankerna…
Frågan är inte så aktuell om räntorna går upp. Den justeringen glömmer banker inte, men se upp sen, när räntorna vänder ner: oj vad glömska en del banker blir.

Andra tankspriddafällor
Bensinmackarnas luring
De flesta bilförare är invanda på bensindrivna bilar. Men nu ökar intresset för dieselbilar. Vad händer då när man tankar? Jo, alltför många häller bensin i sin dieselbil, av gammal vana. Så funkar människan! Hon går på rutin. Och hon/han känner sig som en idiot. Feltankningen kan dessutom bli dyr att rätta till.*
Detta är knappast en avsiktlig tankspriddafälla, som i fallet med automatisk förlängning av kontrakt och liknande. Men självklart borde misstaget vara omöjligt, till exempel genom ett larm som känner av ångor från tanken, eller ett annorlunda pistolhandtag.
Tyvärr tar mackarna inget ansvar för detta. Ännu.
Det är som gamla tiders lås som slog igen av sig själva när man stängde dörren. Hur många tvingades inte ringa till låssmeden… Hur dum kände man sig inte!

*(Om du upptäcker att du tankat fel: starta inte bilen. Gör ingenting.)

Vi är vanedjur. Exempel:
Mycket av det vi går sker per automatik och genom rutiner. Vi gör det utan att vara medvetna om det. Ibland går det snett, som i påskas i Tyskland. Det rådde brist på bensin och en mack chockhöjde literpriset till 90 kr/liter för att avskräcka bilister från att tanka. Men många tankade utan att tänka på höjningen. De tittade inte på priset utan tog för givet att det var ungefär som det brukar. En kund tankade sin BMW 21 liter och ombads betala 1 900 kr, rapporterar tidningen Bild.
– Jag lade inte märke till priset. Det är bedrägeri, sade kunden.
Men enligt polisen har macken inte gjort något fel. Det stod ju 90 kr/liter. Det var helt enkelt en tankspridda-fälla.

Har du något tips på en typisk tankspriddafälla. Skriv in till kontakt@tankspridd.se

Dela/spara:  
| Fler

Skriv din tankspridda berättelse...
Se de roliga filmerna

Multitaskare ramlar i bassängen .
Dam tappar tråden.
Ordning i modern konst.
Ficktjuv lurar hjärnan.
Auktion med klubbfadäs.

Sådant vi glömmer

Många glömmer att svara på mail på jobbet, även viktiga mail, visar en brittisk studie. Se listan på 18 saker vi oftast glömmer.

Slöseri med tid

Gissa hur många timmar svenskar letar efter saker på sina arbetsplatser.

Läs det hårresande svaret!