Sluta peta dig i ansiktet

Nu måste jordens befolkning sluta att peta sig i ansiktet för att stoppa spridningen av Corona-viruset, uppmanar smittskyddsexperterna.
Det låter enkelt, men hur, HUR?
Människan tar sig i ansiktet i snitt 35 gånger i timmen, enligt olika rapporter. Utan att tänka på det gnider vi oss i ögat, kliar på näsan… Beteendet är helautomatiserat.
Ska vi binda fast våra händer, snöra ihop fingrarna, låta någon skrika till varje gång vi petar? Finns det en app?
Vi ska också lära oss att tvätta händerna minst fem gånger om dagen i 20 sekunder. Det ska bli en ny rutin. Och inte får vi skaka hand eller krama varandra, som vi ju gör utan att tänka närmare på saken.

Rutiner kan sitta som berg.
Neurovetenskapen har förklarat att rutiner skapas genom upprepningar som blir superstarka nervcellskopplingar. De blir som motorvägar i skallen på dig. Nu ska du plötsligt ta en sidoväg, eller en gångstig, när du alltid tagit motorvägen utan att tänka på saken.
Förbundet har många tankspridda historier som illustrerar hur starka automatiserade beteenden kan vara. Som de två professorerna som träffas i ett gathörn och pratar intensivt om sin forskning. Mot slutet av samtalet säger den ene:
– Du vilket håll kom jag ifrån?
– Men du kom ju därifrån, säger den andre och pekar.
– Bra, då vet jag att jag har ätit lunch.

Nyp dig i armen
Eller brandmannen som två gånger ringt till sin granne och bett honom titta in i hans lägenhet för att se att spisen är avstängd.
Vi gör saker utan att reflektera över det, och det är inte lätt att ändra på. Men nu måste vi nypa oss i armen (inte ansiktet) många gånger per dag.

Dela/spara:  
| Fler

Skriv din tankspridda berättelse...
 

 
 
 
 
 
 
4 inlägg.
Jens skrev den 2021-09-28
Jag och en kompis har slutat använda google-sök när vi inte kommer ihåg namn på kändisar och tänker oj, vad hette han eller hon nu igen. Vi försöker komma ihåg namnen utan Google. Vi vill träna vårt eget eget minne att komma ihåg saker.

Beställ en föreläsning

Det finns både till företag, skola och föreningar.
Se själv

 

Se de roliga filmerna

Multitaskare ramlar i bassängen .
Dam tappar tråden.
Ordning i modern konst.
Ficktjuv lurar hjärnan.
Auktion med klubbfadäs.

Sådant vi glömmer

Många glömmer att svara på mail på jobbet, även viktiga mail, visar en brittisk studie. Se listan på 18 saker vi oftast glömmer.

Slöseri med tid

Gissa hur många timmar svenskar letar efter saker på sina arbetsplatser.

Läs det hårresande svaret!