För några veckor sedan höll vi en heldagskurs i personlig effektivitet hos ett stort telekombolag. Ja, faktiskt, de Tankspriddas riksförbund var där och undervisade. Varför inte? Vem vet mer än vi om hur tankarna kan spridas (för säkerhets skull var också en effektivitetskonsult med: Chris Edman).
Målgruppen var i första hand butikschefer i 30-årsåldern, som jobbar under säljpress och med många puckar. Några hade små barn hemma och ja, de var extra stressade. En sade att han sällan fick sova en natt utan avbrott: ”Jag har svårt att tänka klart.”
En annan pendlade varje morgon från Uppsala till Stockholm.
”När jag ska lämna barnen på dagis, som öppnar 7.30, har jag bara 8 minuter att hinna till tåget för att komma i tid till jobbet.”

Möten, kontor
Det är den värld många lever i. Särskilt småbarnsföräldrar. Det gäller i alla branscher.
Men något som var tydligt i denna kurs var hur butiksvärlden påverkar oss annorlunda än till exempel kontorsmiljö. I kontor kan problemet vara många möten, som gör att vi inte hinner det vi ska, och brist på möjligheter till fokus och koncentration – särskilt i öppna kontorslandskap där vi blir avbrutna och störda. I butik däremot lever man med kunderna tätt inpå. Det gäller att vara alert och serviceorienterad. Som butikschef ska du se till att ha rätt resurser vid rätt tidpunkt och att försäljningen ökar. Det är ideliga tävlingar och mätningar för att pusha fram resultat.
I den här miljön är det lätt att bli för händelsestyrd: att jobba helt i nuet och bara ta puckarna som de kommer. Effektivitetsgurun Tim Ferriss pekar på fällan med detta genom sin fråga:
”Are you running the job or is the job running you?”
På slutet av dagen fick varje deltagare i uppgift att skriva ned vad de skulle förändra hos sig själva.

Ett tips var bäst
De hade fått många olika tips, men det var särskilt ett som nästan alla i den här gruppen fastnade för: att i slutet av varje dag lista vad du ska göra nästa dag.
Det räcker med en postit-lapp: bara du skriver ner vad som ska hända och vad du ska göra imorgon. Jag använder själv den rutinen till varje arbetsdag och det är sköönt. En sådan liten lapp ger styrning, överblick och bättre kontroll – och det mår man bra av.

Eller vad tycker du? Skicka en kommentar till: johan.rapp@tankspridd.seDela/spara:  
| Fler

Några av fördelarna med medlemskap

> Du får ett medlemsdiplom att visa upp eller diskret peka på när du glömt saker. Det ökar din omgivnings tolerans.

> Du får samhörighet med andra tankspridda.

> Du har tillgång till tips&tricks för att bättre komma ihåg.

> Du kan ha riktigt roligt av att läsa om andras berättelser
om tankspriddhet.

> Ibland får du ett nyhetsbrev med senaste nytt för
tankspridda (när förbundet kommer ihåg att skicka det).

> Du kan maila förbundet. Och eventuellt få svar.Dela/spara:  
| Fler

Satsa på ett föredrag!

Du och ditt företag kan spara mängder av tid och lära er älska tankspriddhet. Bjud in ordföranden för en (rolig och nyttig)
föreläsning

Kurs i personlig effektivitet

Förbundet ger i samarbete med konsulten Chris Edman
en oförglömlig endagskurs. Maila kontakt@tankspridd.se

Organisation

Här kan du se vår organisationsplan

Kontakt

Johan Rapp Fri bild av Bruno Ehrs på Johan Rapp.
kontakt@tankspridd.se
070-7270269