TV i Taiwan råkade larma om kinesisk invasion

”Staden New Taipei träffad av kommunistarméns missiler”. Det var ett av flera meddelanden som rullade i den taiwanesiske tv-kanalen CTS sändningar under onsdagen, skriver TT, enligt nyhetstjänsten omni.

Meddelandena, som skickades ut av misstag, var avsedda för en brandkårsövning, och CTS ”ber innerligt om ursäkt för att det allvarliga felet orsakade panik.”

Rädslan för en kinesisk invasion har också förstärkts i och med Rysslands invasion av Ukraina.Dela/spara:  
| Fler

Fy katten för den tabletten

En dag när jag hade ont i halsen och kände att jag hade en dålig smak i munnen så tog jag fram en burk med Ascoxal, som är en tuggtablett som tar bort dålig andedräkt och är descinficerande. Tabletterna smakar citron.
Jag stoppade en tablett i munnen och började tugga. Då kom det en fruktansvärd besk och otäck smak så att jag nästan kräktes. När jag läste på burken så stod det inte Ascoxal på etiketten utan det stod MASKMEDEL.
Det var till loppan min katt. Jag hade nyligen varit hos veterinären och bett honom skriva ut ett maskmedel för jag hade upptäckt maskar i kattlådan.
SvenDela/spara:  
| Fler

HD-domare ”glömde” betala

En butikskontrollant på COOP uppmärksammade veckan före jul hur en HD-domare, som uppges ha en inkomst på 4 miljoner kronor om året, lade köttbullar, julskinka, camembert och prinskorv, i sin tygkasse. När hon gick till kassan betalade hon 6 kronor för ett vitkålshuvud. Hon var på väg därifrån när kontrollanten stoppade henne.
HD-domaren hävdade att hon var stressad och glömt att betala för varorna i tygpåsen. Tveksamt tyckte kontrollanten och en övervakningsfilm visade att hon bara några dagar tidigare hade ”glömt” att betala för prinskorvar, julskinka med mera, som hon lagt i tygkassen.
De Tankspriddas riksförbund ser allvarligt på människor som skyller illgärningar på glömska.
Tankspriddhet är en omedveten handling orsakad av fokus på annat. Lögner är en medveten handling.
Den här gången gick inte den bluffen hem. HD-domaren åtalades och dömdes för snatteri och fick lämna HD och flera förtroendeuppdrag.

Källa: Dagens juridikDela/spara:  
| Fler

Sånt får man bara inte glömma

Under en operation i Ystads lasarett hände det som inte fick hända. Läkare tog kvinnans barn med kejsarsnitt, men glömde en operationsduk i buken på henne när hon syddes ihop.  Hon hade buksmärtor i ett halvår innan orsaken upptäcktes.
Människan är by default tankspridd. Därför finns det väldigt tydliga rutiner för att hindra att det ska kunna hända, till exempel ska man alltid räkna hur många operationsdukar man har när ingreppet är klart. Men ibland går det snett, och med dramatiska resultat, som mannen som utlöste larmet i säkerhetskollen på en flygplats för att han hade ett långt kirurgiskt verktyg av stål i buken efter en operation några månader tidigare.
– Det hade jag inte aning om, sade han när fyndet uppdagadesDela/spara:  
| Fler

Tjuv glömde sitt id-kort

En man lämnade sin bil för att handla i Bäckebol norr om Göteborg och när han kom tillbaka var bilens lås uppbrutet och verktyg hade stulits.
Så himla trist! Men hallå, vad var detta?  En plånbok, Och där fanns ett id-kort. Enligt uppgift hade vittnen även tagit bilder på gärningsmannen.
Jo, polisen hade gott hopp om att hitta honom.Dela/spara:  
| Fler

Riksbanken eldar upp donation

En dag för några år sedan kom till Alzheimerfonden ett tjockt postnordkuvert. Inuti fanns gamla 500-kronorssedlar värda 3,2 miljoner kronor. Det stod inget namn, men en lapp. Avsändaren hade sparat pengarna hemma istället för hos banken och under många år tänkt på annat än dessa besparingar  och ville nu, anonymt, stödja demensforskningen med sina glömda pengar. Fonden tog tacksamet emot gåvan skickade sedlarna till Riksbanken för att växla in mot nya.
Hur gick det?
Åt pipan.
Riksbanken beslöt att elda upp alltihop.
Svensk Damtidning var först med att uppmärksamma denna bisarra hantering.
”Vi har föreskrifter. Om vi ska lösa in ogiltiga sedlar så måste vi veta var sedlarna kommer från,” sade Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken.  
Nej, hon trodde inte att det var pengar från brott, ”men det är väldigt viktigt för oss som myndighet att alla behandlas lika”.
Alzheimerfonden fick då veta att gamla 500-kronorssedlar från 1980-talet kan ha samlarvärde, uppemot 1000-1200 kronor styck och bad att få tillbaka sedlarna.  Men nej.
Pressekreteraren igen:
”Nej, i våra föreskrifter står det att vi har rätt att behålla sedlarna.”
Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare:
” Riksbanken kan inte jämföra oss med ryska oligarker. Det borde finnas undantag.”Dela/spara:  
| Fler

Tankspridda filmsnuttar

>>Bilparkering (1min)
>> Prokrastinatörer (14min)
>> Lyckliga kartor (7min)Dela/spara:  
| Fler

Det är fint att vara tankspridd – tro inget annat

I den självbiografiska ljudboken ”Det är fint att vara tankspridd” (lanserad oktober 21) berättar Johan Rapp om hur och varför han med glimten i ögat startade de Tankspriddas Riksförbund, som fått mycket uppmärksamhet under årens lopp.
Johan växte upp i en borgerlig familj med höga militärer. Hans farbror var ÖB. Ordning och etikett var högprioriterat. Kruxet: Johan föddes ordentligt tankspridd. Han glömde saker här och där och hamnade ideligen i pinsamma situationer. Släkten, och inte minst hans far, kallade honom helt enkelt för en slarver.
Det är en berättelse späckad med roliga anekdoter om tankspridda situationer, bland annat från medlemmar i förbundet. På ett djupare plan handlar det om vår förmåga att acceptera andra för vad de är och om hotet idag mot vår förmåga till fokus kontra distraktioner (läs mobilen).  Det är också en hjärtevärmande historia om hur en väldigt tankspridd son och en mycket ordningsam far kan mötas och överkomma sina olikheter med hjälp av humor och kärlek.
Omslag Rapps bok om tankspriddhet
– När jag föreläser brukar jag fråga publiken om det är någon som inte är tankspridd. Ingen räcker upp handen, säger Johan.
Orsak: Vi är alla mer eller mindre tankspridda. Det är mänskligt.
– När du lyssnat på boken kommer du garanterat att förstå titeln och njuta av din och eller andras tankspriddhet, säger Johan Rapp
Det är fint att vara tankspridd:
Hur jag lärde mig att glömma det oväsentliga och komma ihåg det viktiga
SAGA Egmont förlag
Finns bland annat på StorytelDela/spara:  
| Fler

De glömde sina bebisar

Många, ja faktiskt många, har glömt sina småbarn i en barnvagn och i full panik rusat tillbaka till glömskestället. DN:s kulturskribent Maria Schottenius ”kom ut” som bebisglömmerska i en artikel, Tanja ”bekände” på tankspridd.se Är det slarv, eller?Dela/spara:  
| Fler

Världens pinsammaste Zoom-möte

Drabbad: Jeffrey Toobin, som glömde att stänga av datorkameran under ett Zoommöte med kollegor, samtidigt som han…Dela/spara:  
| Fler

Skriv din tankspridda berättelse...
 

 
 
 
 
 
 
4 inlägg.
Anna skrev den 2021-10-23
Nyduschade, uppklädda & fina i håret (särskilt min man Peter) dyker vi upp på 50-årsfest. Märkligt många människor vi inte känner dock. Och helt annan stil… Och typ yngre än 50? Det kan iofs bero på att vi tagit fel datum. Och veckodag. Och månad.
Carla skrev den 2021-09-30
HUNDEN VAR HUNGRIG
Min syster lämnade sin hund ensam i ett dygn.
När hon kom hem var hunden hungrig och otålig.
Hon skyndade sig att ta fram mat. Försent
insåg hon att maten hon ställt fram var djupfryst.
Hon försökte ta tillbaka den för att tina
den. Då blev hunden riktigt sur och bet henne.
Teresa skrev den 2021-09-30
Jag var i bilen i centrala Rom med min pojkvän
och sade till honom:
”Jag ska till skoaffären en liten stund. Vänta i bilen.”
Jag gick in i butiken och tittade mig omkring.
När jag återvände öppnade jag bildörren och
satte mig i passagerarsätet bredvid min pojkvän.
Ja, det var vad jag trodde. Bredvid mig satt
en annan karl. Jag hade hoppat in i fel bil!

De flesta berättelser är från ansökningar om medlemskap eller har skrivits in i rutan här på sajten. Skriv en själv!