Dementa gör succé i japansk krog


I Tokyo finns en restaurant där all serveringspersonal är dement.  Den heter, passande nog: Restaurant of Mistaken Orders. Här blir 37 procent av alla beställningar fel, visar restaurangens statistik. En vanlig krog hade fått lägga ned, men 95 procent av kunderna är nöjda och stämningen är mycket god.
Ta en titt på denna video, den träffar ditt hjärta och kanske också din hjärna.
Shiro Oguni, en av initiativtagarna, säger att vi isolerar våra dementa istället för att göra dem till en del av våra liv.
”Vi vill förändra samhället och göra det mer tolerant och omtänksamt.”
I filmen får du se den varma kontakten mellan den dementa personalen och kunderna.
De Tankspriddas riksförbund handlar om vardaglig tankspriddhet och det är till skillnad från demens ingen sjukdom, tvärtom är ju tankspriddhet högst mänskligt. Men precis som denna restaurang vill vi med glimten i ögat slå ett slag för tolerans och mänsklighet.
Här kan du läsa om en vanlig restaurang i Thailand med en tankspridd servitör.

Dement serverar


Dela/spara:  
| Fler

Papper på biltak stängde kärnkraftverk

Vi har hört om plånböcker, matkassar och till och med marsvin som glömts på biltak och ramlat av när bilen åkt iväg. Men ett kärnkraftverk som måste hålla stängt?
Jodå, en tekniker vid världens största kärnkraftverk, Kashiwazaki-Kariwa i Japan, glömde säkerhetsklassade dokument på biltaket. De spreds vind för våg när han körde iväg, rapporterar Energinyheter.se
Några papper hittades på en väg av en ortsbo, men inte alla.
Kärnkraftverket skulle precis återstartas efter en renovering. Nu fick man leta papper innan det var möjligt.Dela/spara:  
| Fler

Den tankspridde servitören

”Nej, detta är inte vad jag beställt. Jag skulle ha en Chicken med cashew nuts.”
Platsen en restaurang i Thailand, 50 meter från havet och en strandpromenad kantad med palmer. Jag är stammis. Servitören, en kort man i 50-årsåldern, ger mig en moloken blick. ”Sorry, sir”. Han lunkar iväg, är halt på höger ben.
Titt som tätt glömmer han kundernas beställning. Ibland får han en utskällning av Nam, ägarinnan:
– Du måste skriva ned beställningen! Du får inte glömma!
Men han glömmer ofta även att skriva ned och skriver han ned kan han glömma lappen, och så blir det kanske fel. Igen.
Men han jobbar kvar där år ut och år in. Nam kan bli arg, men hon och de andra i personalen accepterar honom tålmodigt och oftast med leenden. Han får vara tankspridd, och han är glad och trygg och kunderna gillar honom även när det blir fel.Dela/spara:  
| Fler

TV i Taiwan råkade larma om kinesisk invasion

”Staden New Taipei träffad av kommunistarméns missiler”. Det var ett av flera meddelanden som rullade i den taiwanesiske tv-kanalen CTS sändningar under onsdagen, skriver TT, enligt nyhetstjänsten omni.

Meddelandena, som skickades ut av misstag, var avsedda för en brandkårsövning, och CTS ”ber innerligt om ursäkt för att det allvarliga felet orsakade panik.”

Rädslan för en kinesisk invasion har också förstärkts i och med Rysslands invasion av Ukraina.Dela/spara:  
| Fler

Fy katten för den tabletten

En dag när jag hade ont i halsen och kände att jag hade en dålig smak i munnen så tog jag fram en burk med Ascoxal, som är en tuggtablett som tar bort dålig andedräkt och är descinficerande. Tabletterna smakar citron.
Jag stoppade en tablett i munnen och började tugga. Då kom det en fruktansvärd besk och otäck smak så att jag nästan kräktes. När jag läste på burken så stod det inte Ascoxal på etiketten utan det stod MASKMEDEL.
Det var till loppan min katt. Jag hade nyligen varit hos veterinären och bett honom skriva ut ett maskmedel för jag hade upptäckt maskar i kattlådan.
SvenDela/spara:  
| Fler

HD-domare ”glömde” betala

En butikskontrollant på COOP uppmärksammade veckan före jul hur en HD-domare, som uppges ha en inkomst på 4 miljoner kronor om året, lade köttbullar, julskinka, camembert och prinskorv, i sin tygkasse. När hon gick till kassan betalade hon 6 kronor för ett vitkålshuvud. Hon var på väg därifrån när kontrollanten stoppade henne.
HD-domaren hävdade att hon var stressad och glömt att betala för varorna i tygpåsen. Tveksamt tyckte kontrollanten och en övervakningsfilm visade att hon bara några dagar tidigare hade ”glömt” att betala för prinskorvar, julskinka med mera, som hon lagt i tygkassen.
De Tankspriddas riksförbund ser allvarligt på människor som skyller illgärningar på glömska.
Tankspriddhet är en omedveten handling orsakad av fokus på annat. Lögner är en medveten handling.
Den här gången gick inte den bluffen hem. HD-domaren åtalades och dömdes för snatteri och fick lämna HD och flera förtroendeuppdrag.

Källa: Dagens juridikDela/spara:  
| Fler

Sånt får man bara inte glömma

Under en operation i Ystads lasarett hände det som inte fick hända. Läkare tog kvinnans barn med kejsarsnitt, men glömde en operationsduk i buken på henne när hon syddes ihop.  Hon hade buksmärtor i ett halvår innan orsaken upptäcktes.
Människan är by default tankspridd. Därför finns det väldigt tydliga rutiner för att hindra att det ska kunna hända, till exempel ska man alltid räkna hur många operationsdukar man har när ingreppet är klart. Men ibland går det snett, och med dramatiska resultat, som mannen som utlöste larmet i säkerhetskollen på en flygplats för att han hade ett långt kirurgiskt verktyg av stål i buken efter en operation några månader tidigare.
– Det hade jag inte aning om, sade han när fyndet uppdagadesDela/spara:  
| Fler

Tjuv glömde sitt id-kort

En man lämnade sin bil för att handla i Bäckebol norr om Göteborg och när han kom tillbaka var bilens lås uppbrutet och verktyg hade stulits.
Så himla trist! Men hallå, vad var detta?  En plånbok, Och där fanns ett id-kort. Enligt uppgift hade vittnen även tagit bilder på gärningsmannen.
Jo, polisen hade gott hopp om att hitta honom.Dela/spara:  
| Fler

Riksbanken eldar upp donation

En dag för några år sedan kom till Alzheimerfonden ett tjockt postnordkuvert. Inuti fanns gamla 500-kronorssedlar värda 3,2 miljoner kronor. Det stod inget namn, men en lapp. Avsändaren hade sparat pengarna hemma istället för hos banken och under många år tänkt på annat än dessa besparingar  och ville nu, anonymt, stödja demensforskningen med sina glömda pengar. Fonden tog tacksamet emot gåvan skickade sedlarna till Riksbanken för att växla in mot nya.
Hur gick det?
Åt pipan.
Riksbanken beslöt att elda upp alltihop.
Svensk Damtidning var först med att uppmärksamma denna bisarra hantering.
”Vi har föreskrifter. Om vi ska lösa in ogiltiga sedlar så måste vi veta var sedlarna kommer från,” sade Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken.  
Nej, hon trodde inte att det var pengar från brott, ”men det är väldigt viktigt för oss som myndighet att alla behandlas lika”.
Alzheimerfonden fick då veta att gamla 500-kronorssedlar från 1980-talet kan ha samlarvärde, uppemot 1000-1200 kronor styck och bad att få tillbaka sedlarna.  Men nej.
Pressekreteraren igen:
”Nej, i våra föreskrifter står det att vi har rätt att behålla sedlarna.”
Liselotte Jansson, Alzheimerfondens generalsekreterare:
” Riksbanken kan inte jämföra oss med ryska oligarker. Det borde finnas undantag.”Dela/spara:  
| Fler

Tankspridda filmsnuttar

>>Bilparkering (1min)
>> Prokrastinatörer (14min)
>> Lyckliga kartor (7min)Dela/spara:  
| Fler

Maila din tankspridda berättelse!

Har du gjort något tankspritt?
Dela med dig.
Skriv till kontakt(at)tankspridd.se.
Ibland publicerar vi inlägg.

De flesta berättelser är från ansökningar om medlemskap eller har mailats in till oss. Skriv en själv!