Några av fördelarna med medlemskap

> Du får ett medlemsdiplom att visa upp eller diskret peka på när du glömt saker. Det ökar din omgivnings tolerans.

> Du får samhörighet med andra tankspridda.

> Du har tillgång till tips&tricks för att bättre komma ihåg.

> Du kan ha riktigt roligt av att läsa om andras berättelser
om tankspriddhet.

> Ibland får du ett nyhetsbrev med senaste nytt för
tankspridda (när förbundet kommer ihåg att skicka det).

> Du kan maila förbundet. Och eventuellt få svar.Dela/spara:  
| Fler

Tappa tråden

Titta på dessa tänkvärda (och roliga) filmer om kvinnan som går och samtidigt kollar mobilen och damen som tappar tråden.

Sådant vi glömmer

Många glömmer att svara på mail på jobbet, även viktiga mail, visar en brittisk studie. Se listan på 18 saker vi oftast glömmer.

Slöseri med tid

Gissa hur många timmar svenskar letar efter saker på sina arbetsplatser.

Läs det hårresande svaret!

Vänner

Hjälper tankspridda
Diana’s blogg
Teatermänniskor
Tankspridda konsulter
Vår illustratör

Fler vänner

Tankspridda som gör kundtidningar
Till dig som ska gifta dig
Stresshantering
ADHD-Kvinnor

Dela/spara:  
| Fler

Den nya lagen mot mobiltelefoner i bil har kritiserats för att den är luddig och svår att kontrollera. Men vi i förbundet (många av oss) gillar den. Det handlar om fokus…
Bara två dagar efter att lagen trädde i kraft 1 december stoppades en kvinna i Gröndal i södra Stockholm som enligt polisen talade i mobilen på ett sätt som ”påverkade trafiksäkerheten negativt.” Några veckor senare hejdades en man i Luleå för ”menligt framförande av fordon.”
Vi vet alla vad byråkratspråket betyder: Ända sedan smartphonens intåg vinglar tiotusentals bilister runt på våra vägar. Människan klarar inte av att ha fullgod uppmärksamhet på mer än en sak i taget.
Lagen säger inte rakt ut att mobiltelefonpratande är olagligt (som är fallet i många länder). Bra! Det finns ju situationer då det är helt ofarligt att tala i mobilen under körning.
Kommissarie Bengt Svensson är huvudperson i en 3 minuter lång film på Youtube om vad man bör tänka på. Ta en titt.

 

Intelligenta datorklockor håller på att bli verklighet. Flera företag är på. Kul, underbart, härligt! Datorklockor kan lösa en av våra – de tankspriddas – värsta, vanligaste och mest plågsamma problem: att glömma mobilen.
Samsung kommer med Smartwatch. (här är en entusiastisk video från Bloomberg, efter 15 sek reklam). Ett annat företag har skapat Pebble. Apple uppges vara igång med iWatch och Microsoft. LG, Google m fl är också där och nafsar.

Hur är det med behovet? Håller dessa datorklockor måttet?
Av allt vi glömmer och förlägger svider mobilen mest. Mer än för någon annan pryl, inklusive plånboken eller handväskan, är vi är beredda att jaga runt efter vår förlagda mobil. Och den förläggs ofta. Exempelvis samlar Londons taxibilar på sig 10 000 glömda mobiler i månaden, med en topp före jul.

Varför glömmer vi dem?!
Enkelt att svara på: mobilerna sitter inte fast vid kroppen. Men det gör datorklockan! Tänk så mycket letande vi kommer att slippa. De Tankspriddas riksförbund tror stenhårt på den.
Men det finns några men, som:
1. Är de datorklockor som kommer nu tillräckligt smarta? Antingen är funktionaliteten för begränsad eller så står de inte på egna ben utan behöver en datormobil i närheten… = inte bra.
2. Nya problem uppstår eftersom vi är som vi är. En kille som testade en prototyp var begeistrad, ända tills han gick ni i duschen och för sent insåg att han glömt att ta av sig datorklockan…

Men håll ögonen på denna utveckling, intressant, mycket intressant. Inom 2-3 år kan datorklockor vara stort: väldigt stort.

De flesta avvisar mailande och sms:ande under jobbmöten. Kvinnor är mer kritiska till företeelsen än män.
Men hos unga människor är det alltmer accepterat, i vilket fall under affärsluncher och andra mer informella arbetsmöten. Det kan betyda att om 5-10 år är det socialt accepterat att pilla med mobilen under möten.
Men inte ännu. Marshall School of Business på University of Southern California gjorde en studie om dagens attityder:
1. Är det OK att kolla mail eller sms under ett affärsmöte?
Nej, ansåg 76 procent. (Vad tycker du?)
2. Är det OK att svara i telefon under ett affärsmöte?
Nej, ansåg 87 procent.
3. Men är det OK att kolla mail eller ett SMS:a under en ett informellt möte, typ en affärslunch? (Vad tycker du?)
Ja, tyckte 59 procent av männen. Kvinnor var mer skeptiska. Endast 34 procent tyckte att det var OK.
4. Skulle det vara OK att svara i telefon under ett sådant möte.
Ja, tyckte 50 procent av männen. Endast 26 procent av kvinnorna tyckte det var OK.
Invändningen är framförallt att det är ohyfsat att låta sig distraheras på det sättet.

Vad är effektivt?
Vad gäller den ökande mobiltoleransen under möten kan man fråga sig vad som är mest effektivt? Mycket som sägs på ett möte är inte relevant för alla, varför ska de då lyssna? Å andra sidan kan man missa saker som är viktiga om man låter sig distraheras av en mobil.
Oavsett vad svaret är kommer mötestekniker sannolikt att förändras i framtiden: Möten behöver bli effektivare!

Könskillnader var stora
Forskarna bakom studien överraskades av de tydliga könsskillnaderna i studien. Åldersskillnaderna var däremot väntade: 66 procent i åldrarna 21-30 år ansåg att det är fritt fram att läsa sms och e-post under ett informellt möte. Bland 51-61-åringar var bara 20 procent positivt inställda.

Undersökningen gjordes i två delar: bland 204 anställda på ett stort företag och nationellt bland 350 personer.
Här har du högskolans pressrelease.
Här har du en text- och videorapport och video från Wall Street Journal.

Tankspriddafällor är sånt där man medvetet utnyttjar vår glömska för att tjäna stora pengar. Till exempel datumparkeringar, CSNs påminnelseavgifter, elbolagens tills vidare-avtal, bolåneränte-trix m m:

CSNs guldkalv: påminnelseavgifter
Studiemedelsnämnden tjänar över 60 procent av sina intäkter på avgifter, framförallt påminnelseavgifter. Ju mer du glömmer att betala din skuld, desto bättre mår CSN. Är det friskt?
Nä, det tycker i alla fall inte Statskontoret. 2012 slog denna statliga kontrollmyndighet fast att systemet bland annat innebär att CSNs ”incitament att effektivisera återbetalningsverksamheten blir svag.”
Och, kan vi tillägga, incitamenten att höja avgifterna blir starka. Eller varför tror du att CSN 2010 höjde påminnelseavgiften från 120 till 200 kr?. Det är en väldigt radikal höjning.
Länge leve glömskan, ropas det glatt på CSN. Men Tankspriddas medlemmar blir lidande!
Frågan är nu om regeringen ställer sig bakom de tankspridda?
Något beslut har inte tagits, men i budgetpropositionen för 2013, utgiftsområde 15, sid. 32, skriver de följande (länk till PDF):
”Det är viktigt att studiestödsadministrationen
fungerar väl. Regeringen prövar därför frågan om
en ny finansieringsmodell för CSN utifrån Statskontorets
rapport Centrala studiestödsnämnden
– finansiering och fortsatta effektiviseringar.
(Statskontoret 2012:8).”
Rättvisa kan komma att skipas!

Datumparkeringar
En dag i veckan ska du flytta bilen för att det är städdag (även om gatan inte städas och det inte finns något uppenbart behov). Gatuförvaltningar och parkeringsbolag har tjänat hundratals miljoner kronor på alla gånger som vi glömt att flytta bilen för en städdag som inte inträffat.

Elbolagens fiffiga ”tills vidare-avtal”
I samband med avregleringen av elmarknaden införde många elbolag dyra så kallade tills vidare-avtal. Abonnenter hamnade automatiskt i den kategorin och betalade automatiskt överpriser. Om man ville byta avtal kunde man höra av sig.
Det borde blir rusning, eller hur? Vem vill betala extra mycket för sin el?
Men vi är människor: Sådant där glömmer vi lätt, och förresten tror många att tills vidare-avtalet är schysst.
Det är det inte.
Energimarknadsinspektionen uppskattade 2011 att hushåll som inte ansträngt sig för att komma bort från dyra listan betalat in omkring åtta miljarder kronor mer sedan 2008 än om de hade haft till exempel ett rörligt el-avtal.

Automatisk förlängning av avtal
Se upp med sådana avtal. De är vanliga i till exempel i fastighetsbranschen (det är nog där man lärt sig upplägget) men finns nu i många branscher. Om du inte säger upp ett avtal före ett visst datum förlängs det automatiskt, ofta i ett år och då kanske du återigen glömmer att säga upp det. Det finns företag där personalen får direktiv att inte höra av sig till kunder vars kontrakt är på väg att automatiskt förlängas månaderna innan det ska ske. Princip: Väck inte den björn som sover.

Bankräntan
Du gör en bra deal med banken tycker du när det gäller bankräntan. Du får en extra låg ränta. Men när räntorna går ned så ”glömmer” banken att justera ned dina räntor i linje med din rabatt. Om du ringer ”kommer de ihåg” att justera. Detta har satts i system. Troligen just för att vi ofta glömmer att påminna bankerna…
Frågan är inte så aktuell om räntorna går upp. Den justeringen glömmer banker inte, men se upp sen, när räntorna vänder ner: oj vad glömska en del banker blir.

Andra tankspriddafällor

Bensinmackarnas luring
De flesta bilförare är invanda på bensindrivna bilar. Men nu ökar intresset för dieselbilar. Vad händer då när man tankar? Jo, alltför många häller bensin i sin dieselbil, av gammal vana. Så funkar människan! Hon går på rutin. Och hon/han känner sig som en idiot. Feltankningen kan dessutom bli dyr att rätta till.*
Detta är knappast en avsiktlig tankspriddafälla, som i fallet med automatisk förlängning av kontrakt och liknande. Men självklart borde misstaget vara omöjligt, till exempel genom ett larm som känner av ångor från tanken, eller ett annorlunda pistolhandtag.
Tyvärr tar mackarna inget ansvar för detta. Ännu.
Det är som gamla tiders lås som slog igen av sig själva när man stängde dörren. Hur många tvingades inte ringa till låssmeden… Hur dum kände man sig inte!

*(Om du upptäcker att du tankat fel: starta inte bilen. Gör ingenting.)

Vi är vanedjur. Exempel:
Mycket av det vi går sker per automatik och genom rutiner. Vi gör det utan att vara medvetna om det. Ibland går det snett, som i påskas i Tyskland. Det rådde brist på bensin och en mack chockhöjde literpriset till 90 kr/liter för att avskräcka bilister från att tanka. Men många tankade utan att tänka på höjningen. De tittade inte på priset utan tog för givet att det var ungefär som det brukar. En kund tankade sin BMW 21 liter och ombads betala 1 900 kr, rapporterar tidningen Bild.
- Jag lade inte märke till priset. Det är bedrägeri, sade kunden.
Men enligt polisen har macken inte gjort något fel. Det stod ju 90 kr/liter. Det var helt enkelt en tankspridda-fälla.

Har du något tips på en typisk tankspriddafälla. Skriv in till kontakt@tankspridd.se

Många vill minska stressen och få bättre koll. Här har du fem tips tips för att lyckas, utan att för den skull bli en ordningsmänniska.

Beställ en inspirerande och nyttig föreläsning (30-60 min) till ditt företag om varför vi glömmer saker, hur uppmärksamhet fungerar och hur du blir vän med din tankspriddhet och ökar din personliga effektivitet. Läs mer här.
Maila kontakt@tankspridd.se eller ring för mer information: Johan Rapp: 070-727 02 69

Vi ger också:
Kortkurs på ämnet Skapa ordning på hjärnans villkor.

Hör av dig!

Den nya boken om tankspriddhet har fått ett gott mottagande i pressen. Den kallades ”guldgruva” i Aftonbladet under vinjetten ”Bästa bok just nu” och uppmärksammades under ”Nya favoriter” i DN. Expressen tyckte: ”Lättläst, roligt och välformulerat.” Dessutom kom cirka 140 personer till releasefesten i Stockholm. Slutsats? Tankspriddhet är inne.

Den nya boken heter Rätten att vara tankspridd – konsten att komma ihåg.
Den första hette ”Handbok för tankspridda” och har sålt i över 40 000 ex och översatts till flera språk. Den nya har också glimten i ögat även om den bygger på forskning om vad tankspriddhet egentligen beror på och talar om hur man kan hjälpa sig själv till ett liv med mindre letande och stress.
Boken är formgiven av Bukidesign med mycket bilder och oväntade kast.

Här finns förstås ett stort urval av tankspridda berättelser som skickats in till förbundet. Vi tackar alla som bidragit. Flera har vunnit böcker, som tack. Fortsätt att dela med er av nya tankspridda berättelser.

Glasögon i plånboken

Bli en lyckligare människa: Med våra reservglasögon för närsynta behöver du aldrig vara orolig om du glömmer dina läsglasögon. Dessa får plats i kreditkortsfacket i plånboken eller i mobilens skal. Slå till och gör dig själv någon annan glad. Från 75 kr!

Strumpa och profilregisterare

Namnafasi? Det är ett vanligt problem. Nu väntar vi på ett par glasögon eller något där namnet på den vi ser dyker upp i glasen.

Tandläkare får skicka SMS

Nu har äntligen det märkliga förbudet (Se själv – extern länk) att skicka SMS-påminnelser till patienter hävts.