Diesel eller bensin

Så jag hyrde en Renault Clio och åkte iväg från Paris mot Bretagne. Väldigt bra pris på hyrbilen: 1300 kr för sex dagar. Efter cirka 20 mil tankade jag. När jag drog ur tankpistolen ur biltanken hoppade hjärtat ett extra slag och jag blev kall. På tanklocket stod ”Diesel.” Jag hade tankat bensin!! (och precis innan jag körde iväg tackat nej till extraförsäkringar).

En mekaniker
Det var söndag. Macken var full av familjer som åt och köpte godsaker. Personalen var ung och visste nog inget om motorer. Då ser jag plötsligt en mekaniker som bärgar en bil. Jag rusar fram, förklarar. Han skakar på huvudet. ”Alors, c’est pas bon” (inte bra). Men så frågar han hur mycket jag tankat.
”14 liter. Resten är diesel i bilen som fanns i tanken innan.”
”Ah, bara 14 liter. Den blandningen klarar den där bilen.”
Jag är helt förbluffad.
”Är du säker?”
En motorrengöring kan kosta 20 000 kronor. En motor som havererar ännu mer.
”Jodå. Du kan köra”.
Den startade och jag körde, hela tiden med en känsla av att nu kanske motorn skär sig.
Men han hade rätt. Och nästa gång tankade jag diesel. Diesel!! Och när jag kom hem till Sverige tittade jag fyra gånger på tankpistolen när jag skulle tanka min bensindrivna bil och sade högt till mig själv: bensin, bensin, bensin…
En fälla
Är förväxlingen en tankspriddafälla? Absolut. Otroligt korkat att det är så lätt att göra fel. Människan jobbar in beteenden för att slippa tänka på idiotsaker som vilken bensinpistol som ska användas. Det finns bättre saker att ägna hjärnkraft åt. Och det går åt pipan. Försäkringsbolaget if… rapporterar 2016 att cirka 20 000 gånger per år tankar man fel i Sverige.
Tack för den!

Dela/spara:  
| Fler

Skriv din tankspridda berättelse...
Se de roliga filmerna

Multitaskare ramlar i bassängen .
Dam tappar tråden.
Ordning i modern konst.
Ficktjuv lurar hjärnan.
Auktion med klubbfadäs.

Sådant vi glömmer

Många glömmer att svara på mail på jobbet, även viktiga mail, visar en brittisk studie. Se listan på 18 saker vi oftast glömmer.

Slöseri med tid

Gissa hur många timmar svenskar letar efter saker på sina arbetsplatser.

Läs det hårresande svaret!