Han vägrade armbågshälsningen

Efter sommaren har vi haft månader på oss att träna in de nya covid-19-rutinerna att inte hälsa på varandra med handskakning.* Gick det inte ovanligt lätt? Och att hålla två meters avstånd från varandra – det skojas om att vi svenskar väl alltid har varit bra på detta…
På en fest häromdagen (utomhus) var det ingen som skakade hand. En äldre man vägrade armbågshälsningen.
– Det är så löjligt, sade han och nickade, samtidigt som det ryckte i hans högerhand för en begynnande, men stoppad, handskakning.

Upptrampade stigar vinner
Vi faller lätt in i gamla vanor och det beror på att signalerna i hjärnan väljer den snabbaste vägen för en specifik uppgift och det är den väg som vi brukar använda för uppgiften. Den är som en upptrampad stig. Varför inte ta den?
2020 bygger vi alltså upp nya rutiner, nya stigar för olika automatiserade beteenden. Det kommer att öka vårt tankspridda beteende. Vilken stig ska vi ta när covid-19 är borta? Är handskakning för alltid ersatt av armbågshälsning eller annat? Blir det en mix: typ att vi tar med handen i varandras armbågar?
Det kan bli som Britta Wessels tankspriddaberättelse:
”Tog handkrämen på tandborsten och började smörja mig om händerna med tandkrämen…”
Som Folkhälsomyndigheten, med Anders Tegnell i spetsen, säger: Om några år vet vi.

Tid för att skapa en vana
*Enligt en studie 2009 vid University Collage i London tar det i snitt 66 dagar att skapa en ny vana, men det är väldigt olika mellan personer. En del behöver bara drygt två veckor, andra drygt åtta månader, och det beror förstås på uppgiften. Det är lättare att lära sig dricka ett glas vatten före frukost än att göra 50 armhävningar för frukost.

Dela/spara:  
| Fler

Skriv din tankspridda berättelse...
 

 
 
 
 
 
 
Tankspridda berättelser:
4 inlägg.
Jens skrev den 2021-09-28
Jag och en kompis har slutat använda google-sök när vi inte kommer ihåg namn på kändisar och tänker oj, vad hette han eller hon nu igen. Vi försöker komma ihåg namnen utan Google. Vi vill träna vårt eget eget minne att komma ihåg saker.

Beställ en föreläsning

Det finns både till företag, skola och föreningar.
Se själv

 

Se de roliga filmerna

Multitaskare ramlar i bassängen .
Dam tappar tråden.
Ordning i modern konst.
Ficktjuv lurar hjärnan.
Auktion med klubbfadäs.

Sådant vi glömmer

Många glömmer att svara på mail på jobbet, även viktiga mail, visar en brittisk studie. Se listan på 18 saker vi oftast glömmer.

Slöseri med tid

Gissa hur många timmar svenskar letar efter saker på sina arbetsplatser.

Läs det hårresande svaret!