Slöseri med arbetstid

Slöseri med arbetstid

Leta med kikare

– Var finns statistiken?
– Har du sett instruktionerna?
– Vem skrev offerten?

Så låter det på svenska arbetsplatser, oftare än man kan tro. Canon lät genom ett marknadsundersökningsföretag fråga över 1.000 personer hur mycket tid de lägger ned på att leta efter saker på jobbet.
Närmare hälften sade att de ägnade minst tio timmar i månaden på att leta efter relevant information i mail, dokument, mappar, listor, lappar…
Tio timmar!?

Låter inte det mycket? Är det verkligen möjligt?
– Min erfarenhet säger mig att siffran antagligen är ännu högre, säger Christer Bohrn, produktchef för dokumentlösningar på Canon Svenska.
De Tankspriddas Riksförbund gjorde i senaste boken om tankspridda den försiktiga kalkylen att om du letar efter saker 20 minuter i veckan under ett 40-årigt yrkesliv så motsvarar det 90 arbetsdagar. Enligt Canon är vi alltså många som letar minst 2,5 timme i veckan på jobbet. Lägg därtill hur mycket vi letar hemma och på fritiden…

Hjälp!
Störst andel letare på arbetsplatser finns i den offentliga sektorn, enligt Canon. Det beror bland annat på kravet på att all information ska lagras. Det blir en förfärlig massa.
Pensionsavgångar är ett annat problem. Mycket av ett företags information sitter i huvudet på de äldre, som är på väg att dra. Där är det svårt att leta…
Vad är sensmoralen? Investera i system som hjälper dig att hitta och be de Tankspriddas Riksförbund om en föreläsning eller en kurs.
Undersökningen gjordes av YouGov och publicerades i mars 2011.

Dela/spara:  
| Fler

Skriv din tankspridda berättelse...
 

 
 
Nedan kan du läsa några tidigare berättelser:
4 inlägg.
Jens skrev den 2021-09-28
Jag och en kompis har slutat använda google-sök när vi inte kommer ihåg namn på kändisar och tänker oj, vad hette han eller hon nu igen. Vi försöker komma ihåg namnen utan Google. Vi vill träna vårt eget eget minne att komma ihåg saker.

Beställ en föreläsning

Det finns både till företag, skola och föreningar.
Se själv

 

Se de roliga filmerna

Multitaskare ramlar i bassängen .
Dam tappar tråden.
Ordning i modern konst.
Ficktjuv lurar hjärnan.
Auktion med klubbfadäs.

Sådant vi glömmer

Många glömmer att svara på mail på jobbet, även viktiga mail, visar en brittisk studie. Se listan på 18 saker vi oftast glömmer.

Slöseri med tid

Gissa hur många timmar svenskar letar efter saker på sina arbetsplatser.

Läs det hårresande svaret!