Spanarna: Tankspriddheten ökar


Tankspriddhet och förbundet fick mycket fin reklam när det populära radioprogrammet Spanarna i P1 i sin trendanalys 3 september 2020 konstaterade att tankspriddheten ökar samtidigt som forskning visar det fina med att vara tankspridd..
Några dagar före sändning ringde Camilla Lif, präst och en av spanarna (mitten), till förbundets Johan Rapp.
och ville veta mer om hur det kunde vara fint att vara tankspridd. För den analysen ringde hon rätt person! Johan föreläser i ämnet.

Ekorreffekt
Camilla berättade att hon har en släkting som är väldigt tankspridd och det kan skapa kaos. Samtidigt hade hon läst att ekorrar plockade på sig massor av nötter för vintern men ofta glömde var de lagt dem, vilket var en orsak till att skogar fick många nya träd.
Jodå, tankspriddhet kan absolut ha samma ekorreffekt: positiva resultat av oväntade handlingar. Flera undersökningar visar relationen kreativitet och tankspriddhet och andra studier relationen glömska och intelligens. Smarta personer kommer ihåg relevanta saker och glömmer resten, enligt forskning.
Detta berördes med vördnad av spanarna.

Diska eller tidsrapportera
Ökningen av tankspriddhet beror bland annat på att många i covid-tider jobbar hemma och har svårt att veta om de ska diska eller skriva tidsrapport, om de ska äta middag eller kontakta en leverantör i en annan tidszon. Plötsligt finns inga fasta rutiner, ingen klar åtskillnad mellan jobb och privatliv. Förvirringen ökar. Det kan leda till visst kaos, men också oväntade och positiva resultat.

Dela/spara:  
| Fler

Skriv din tankspridda berättelse...
 

 
 
 
 
 
 
4 inlägg.
Jens skrev den 2021-09-28
Jag och en kompis har slutat använda google-sök när vi inte kommer ihåg namn på kändisar och tänker oj, vad hette han eller hon nu igen. Vi försöker komma ihåg namnen utan Google. Vi vill träna vårt eget eget minne att komma ihåg saker.

Beställ en föreläsning

Det finns både till företag, skola och föreningar.
Se själv

 

Se de roliga filmerna

Multitaskare ramlar i bassängen .
Dam tappar tråden.
Ordning i modern konst.
Ficktjuv lurar hjärnan.
Auktion med klubbfadäs.

Sådant vi glömmer

Många glömmer att svara på mail på jobbet, även viktiga mail, visar en brittisk studie. Se listan på 18 saker vi oftast glömmer.

Slöseri med tid

Gissa hur många timmar svenskar letar efter saker på sina arbetsplatser.

Läs det hårresande svaret!